Játszható Karácsonyeste a szobában a karácsonyfa körül.

 

Szereplők: Pásztor 1 és Pásztor 2 (Mindketten leheveredtek a szőnyegen és alszanak. Még a szuszogásuk és a horkolásuk is hallatszik. Pásztor 1 hirtelen felriad és el kezdi keltegetni Pásztor 2-t)

Pásztor 1: Kedves kis pajtásom ébredjél fel! Mindjárt 5 óra.

Pásztor 2: Hagyjál aludni! Fáradt vagyok.

Pásztor 1: Ébredj már fel, no! Olyan gyönyörűt álmodtam! Azt álmodtam, hogy egy csillag az égből lejön hozzánk. Úgy fog majd tündökölni, hogy az egész világ a csodájára jár. De Heródes nem tűrheti, hogy nála bármi is fényesebben ragyogjon és el akarja majd pusztítani. Gyere pajtás! Menjünk gyorsan! Keressük meg azt a kisdedet, akit jövendölt az álmom!

Pásztor 2: Ugyan már! Hagyjál a bolondos álmaiddal!

Pásztor 1: Oda nézz! Milyen ragyogó csillag van fenn az égen! Nézd mozog! Gyere! Kövessük a csillag útját! Ez a csillag pont olyan, mint amilyet az álmomban láttam.

Pásztor 2: Na jó, nem bánom. Induljunk!

(Menjenek néhányszor körbe a szobában….)

Pásztor 1: Szerinted hova vezet minket a csillag? Két órája gyalogolunk. Bementünk Betlehembe, de a csillag csak nem állt meg. Mintha kivezetne minket Betlehemből. Gyere másszunk fel ide!

(Álljatok fel az ágyra, egy székre, ahonnan ráláttok a karácsonyfa alatt álló kis Bethlehemre.)

Pásztor 1: Odanézz! Egy rozzant istálló felett állt meg a csillag. Gyere, gyorsan! Menjünk le az istállóhoz! Úgy szeretném látni a kisdedet!

Pásztor 2: Jól van na, de ne olyan gyorsan.

(Másszatok le az ágyról vagy a székről és újból menjetek körbe a szobába. Pásztor 1 hirtelen félre rántja Pásztor 2-t. Lehetőleg valami puhára dőljetek.)

Pásztor 1: Vigyázz! Még lesodornak minket az útról. Láttad kik haladtak el mellettünk? Ilyen tevekaravánt még soha életemben nem láttam. Láttad milyen díszes ruhában voltak? Az egyikük bőre olyan fekete volt, mint a legsötétebb éjszaka. Viszont olyan gyönyörű ruhában voltak, mint a királyok. Mit gondolsz? Ők igazi királyok voltak? Jól meg voltak pakolva a tevéik is. Mintha sok-sok ajándékot hoztak volna. Lehet, hogy ők is a csillagot követik? Gyere! Kövessük őket!

(Újból menjetek körbe….)

Pásztor 1: Oda nézz! A királyok megálltak és bementek abba az istállóba

Pásztor 2: De mi oda nem mehetünk be! Mi nagyon szegény pásztorok vagyunk. Még a kabátunk is foltos.

Pásztor 1: Úgy szeretném látni, hogy kit jövendölt meg az álmom! Kérlek menjünk közelebb! Tudom, hogy rongyos a ruhánk. Tudom, hogy nem vagyunk méltók arra, hogy a közelébe lehessünk, de úgy szeretném látni! Gyere, csak az ablakon kukucskáljunk be egy kicsit!

(A karácsonyfa alatt egy kis házikó, egy kicsi Betlehem áll, benne ég egy kis mécses. A két pásztor lekuporodik a karácsonyfa mellett és próbálnak bekukucskálni az ablakon.

Pásztor 2: Ó de szép!

Pásztor 1: Mit látsz odabenn? Hadd nézzek be én is egy kicsit! Jé, egy fiatalasszony kezében egy újszülött gyermeket tart és a királyok leborulnak előtte…..

Pásztor 2: Én is hagyj nézzem meg a királyokat!

Pásztor 1: Ki lehet ez a gyermek, akiből annyi fényesség árad, hogy bevilágítja az egész rozzant istállót?

Pásztor 2: Nem tudom.

Pásztor 1: Hallgasd csak! Mit mondanak bent? Ő lesz a megváltónk. Ő Isten fia. Azért született emberi testbe, hogy segítsen nekünk, hogy elmonda nekünk, hogy Isten szeret. Hogy megmutassa számunka, hogy hogyan kell viselkednünk ahhoz, hogy méltók legyünk Isten szeretetére.

Pásztor 2: Ha Isten szeret minket, akkor mi miért élünk ekkora szegénységben?

Pásztor 1: Odanézz! A fiatal nő mellett álló férfi most nagyon nyugtalan lett. Szinte belesápadt. Hallod mit mondanak a királyok?

Pásztor 2: Nem, de a királyok arca megváltozott…

Pásztor 1: Pszt! A királyok azt mondják, hogy meneküljenek, mert Heródes nagyon dühös. A csillagászok megjövendölték, hogy rendkívüli dolog történik Betlehemben. Egy új király születik. Heródes félti a hatalmát. Minden 2 év alatti gyermeket meg fog öletni.

Pásztor 2: Ez rettenetes!

Pásztor 1: Odanézz! Már pakolnak és mennek.

Pásztor 2: Nagyon sietnek.

Pásztor 1: Nézd, szamárháton hagyják el az istállót. Egy fényes angyal vezeti őket.

Pásztor 2: A királyok is elmennek, de egy másik úton.

(Várjatok egy kicsit ott, ahol vagytok. Várjátok meg, míg elmennek. Az égő gyertyát is elfújhatjátok.)

Pásztor 1: Elmentek. Ugye te is láttad? Ez volt az életem leggyönyörűbb éjszakája. Szerinted megéljük még, hogy felnőjön és beteljesüljön az írás?

Pásztor 2: Én már lehet, hogy nem fogom megélni, de elmesélem majd a fiamnak és a lányomnak. Ők talán igen. Talán nekik már jobb életük lesz. Ők talán jobban fogják érezni Isten szeretetét.

(A pásztorjáték befejeződik, és ami még hátravan….

Pásztor 1: Nézd mi van itt a karácsonyfa alatt! A királyok ajándékai…. A kis Jézus nem tudott mindent magával vinni. Szerinted a miénk lehet?