Ónodi Annamária története

Illúzió és Elégedetlenség a két jó barátnő kéz a kézben járnak. Egyszer régen nagyon összevesztek. Nem tudták eldönteni, hogy melyiküknek van nagyobb hatalma az emberek felett. Illúzió állította, hogy neki, hiszen ő bármerre el tudja csalni őket, bármire rá tudja őket venni, még a legvadabb dolgokra is. A leggonoszabb, leglustább nőkre szállt rá, akik könnyedén el tudtak csábítani bárkit az ő segítségével. Bármire rá tudták venni a botor férfiakat. Csak azok menekülhettek meg, akik hallgattak a Józanság és Tisztánlátás Manójára. Elégedetlenségnek más módszere volt. Neki még fantáziára sem volt szüksége. Illúziónak újabb és újabb dolgokat kellett kitalálnia, aminek mindig vonzóbbnak kellett lennie, mint ami a jelen volt. Elégedetlenség egyszerűen csak elvette az emberek látását és a szívükbe az elégedetlenség érzését csepegtette. Más dolga nem is igen volt. Az így megmérgezett emberek szépen lassan tönkre tettek maguk körül mindent. Az elégedetlenség ellen még a Józanság és Tisztánlátás Manója sem tudott semmit se tenni. Hiába tisztítgatta az emberek szemét, hogy lássanak, hiába mondogatta állandóan, hogy hiszen meg kellene becsülnöd a sorsodat, az elégedetlenség olyan méreg, amely a szívből indul és lassan átterjed az egész testre. Elégedetlenség roppant büszke volt magára, hiszen egyértelműen ő volt az erősebb. Akit ő megmérgezett, az előbb-utóbb összeroppant. Egy dolgot nem vett számításba. A megmérgezett emberek szenvedtek. Sőt a Tisztánlátás manója segítségével időnként képesek voltak reálisan látni a helyzetüket. Ha egy ilyen pillanatban leszállt melléjük a Tisztaság fehér galambja, az el tudta vezetni őket a tisztaság forrásához, ahol megtisztíthatták a testüket, lelküket.

Illúzió elismerte barátnője roppant hatalmát és így szólt hozzá: Béküljünk ki! Ketten együtt legyőzhetetlenek leszünk. Én hamis illúziót táplálok az emberekbe, te pedig beléjük oltod az elégedetlenséget. A te hatalmaddal nem bír a Józanság és Tisztánlátás manója, én viszont a Tisztaság fehér galambját tudom elkergetni. Nem kell más, csak egy sokkal szebb ígéret és az emberek máris engem fognak követni. Soha nem találják meg a tisztaság forrását és a te mérged elemészti őket.

Elégedetlenség belátta barátnője szavait. Azóta együtt járnak kéz a kézben, együtt mérgezik az emberek lelkét. A Józanság és Tisztánlátás Manója és a Tisztaság Fehér Galambja csak együtt vehetik fel a versenyt velük, de még így is sok esetben reménytelen a küzdelem. Néha csak állnak egymás mellett és nézik, hogy Illúzió hogyan bolondítja téves útra az embereket, az Elégedetlenség pedig hogyan mérgezi meg őket.