Ónodi Annamária története 

 

Mit ér egy kiló cseresznye? Sokan mondanák erre, hogy attól függ, hogy hol veszem, és mikor. Mert nem mindegy, hogy a piacra megyek ki, vagy a szupermarket polcáról veszem le. De álljunk meg egy pillanatra! Én nem azt kérdeztem, hogy mennyibe kerül egy kiló cseresznye, hanem azt, hogy mit ér egy kiló cseresznye.

Anna szeretettel simította végig a cseresznyefa törzsét. A fát sok más csemetével együtt apja ültette. Nagyon régen. Ő akkoriban talán kétéves lehetett. De a cseresznyefák másként öregszenek, mint az emberek. Mire Anna 10 éves lett, a fák már elég erősek voltak ahhoz, hogy fel tudott rájuk mászni. És ő szeretett fára mászni. Különösen a cseresznyefán szeretett játszani. Néha azt képzelte, hogy egy óriási hajón van, amely a végtelen óceánt szeli át és ő éppen az árbóc rúdba kapaszkodik. Azt sem bánta, ha feltámadt a szél, vagy ha vihar közeledett. A faágba kapaszkodva képzeletében átélte a tengeri vihart. Csak akkor jött le a fáról, amikor már nagyon eleredt az eső.

Anna ott áll a fa alatt és gondolatban köszönetet mondott.

Édesapja halála után teljesen elhanyagolták a telket. Évente csak egy-két alkalommal mentek ki.

Ez az alkalom különleges volt. 20 éves fia elhatározta, hogy ő majd rendbe hozza a telket. Anna szívét melegség járta át, hogy újra itt lehetett. Szerette ezeket a növényeket. Mégis hűtlen volt hozzájuk az elmúlt években. Talán csak nem akarta, hogy mások dolgozzanak az ő álmaiért. Talán egyszerűen úgy érezte, hogy nem éri meg. Talán félt, hogy úgy jár mint a szülei. Egész gyermek korában azt látta, hogy a szülei gürcöltek, utána meg panaszkodtak, hogy ők mennyit dolgoztak és elfáradtak.

De ez az év valahogy különlegesen indult. Mintha a kert megérezte volna egy újjászületés lehetőségét. A cseresznyefa piroslott az érett gyümölcsöktől. Legalább öt éve nem szüreteltek erről a fáról. Anna hálásan tekintett fel rá. Először gondosan kitakarította a fa alját a sok gyomtól. Utána boldogan ölelte át a vastag törzset, úgy, ahogy egy régen látott barátot ölel az ember. Először csak alulról szedte a cseresznyét, s közben a száraz ágakat is lemetszette. Fekete, apró szemű cseresznye volt, nehezen telt a kosár. Jó, ha összejött fél kiló. De az íze olyan volt, mint a méz.

A fa gyönyörűen magasodott felfelé. Anna nem bírta megállni, felmászott rá. Emlékezett még a fa alakjára. Tudta, hogy hova kell lépni, s egyszer csak ott állt a jól ismert faágakon ugyanúgy, mint gyermek korában. Hirtelen feltámadt a szél és elkezdett csöpörögni az eső. Annában felébredt a régi szenvedély. Ő most cseresznyét szed. A gyümölcsöt le kell szedni. Egy kis eső, egy kis szél nem fogja eltántorítani. A cseresznye mézédes volt. Jó volt eszegetni. Szeretett volna haza is vinni. A jó dolgokat meg kell osztani másokkal, attól csak nagyobb lesz az öröm. Talán még az öreg szomszéd néninek is jut belőle. Egyre feljebb mászott. Nem kellett fogást keresni, karja, lába emlékezett még a biztonságos ágakra. A fa tetejéről gyönyörű volt a kilátás.

A cseresznyeszedés önmagában nem túl izgalmas. Főleg, ha nincs társaság.. Anna fejében kavarogtak a gondolatok. Régi-régi emlékek törtek felszínre. Szüleire gondolt. Édesapja még 60 évesen is felmászott a fa tetejére, ha maradt ott még néhány szem cseresznye. Anna ott állt a fán és arra gondolt: Megéri? Megéri az a rengeteg munka néhány kiló gyümölcsért?

Hosszú éveken keresztül az volt a válasz, hogy nem éri meg. Fiatalok voltak. A férjével élni szerettek volna, nem pedig a telken gürcölni. Szívesebben mentek a gyerekeikkel a Balatonra, a strandra, vagy akárhova kirándulni. Néha-néha segítettek csak be a telki munkákba. A kert addig virágzott amíg Anna szülei éltek, utána hanyatlásnak indult.

Jöhet még feltámadás? Megéri 1 kg cseresznyéért egész nap dolgozni? Anna öreg fejjel a fa tetején érezni kezdett egy másik dimenziót. Az egy kiló cseresznye az jutalom, amivel mosolyt csalhat egy idős néni elgyötört arcára. A telken a természet részévé válhat. Alkothat. Gondoskodhat kedvenc növényeiről. Ha a sors kegyes hozzá, akkor a növények megjutalmazzák őt a gyümölcsükkel. Megéri egy kiló cseresznyéért dolgozni, ha a piacon 1500 Ft-ért megvehetné? Hiszen nem is ez a kérdés! Nem az számít, hogy mennyibe kerül egy kiló cseresznye, hanem, hogy mennyit ér. Mennyit ér felmászni a fára, amin gyerekként átéltük a viharba került hajó hánykolódását? Mennyit ér, hogy szeretettel megkapáljuk a tövét, és levágjuk az elhalt ágakat, és két karunkkal átölelhetjük a törzsét? Az, hogy kicsit része vagyunk a teremtésnek? Pont egy kiló cseresznyét,

2020. 06. 14 .