A. Revenita

Érezted már úgy magad, mint akivel négy ló négy irányba szalad és az az érzésed, hogy szétszakadsz? Hogy semminek sem tudsz megfelelni? Egy helyben topogsz, miközben szétfeszítenek a teendőid?

Minden nap úgy ébredsz fel, hogy gyorsan átgondolod, hogy aznap mit kell tenned. Este is úgy fekszel le, hogy számba veszed a következő napi feladataidat. Ez még hagyján. Amikor éjszaka kellős közepén arra ébredsz fel, hogy milyen nagyon fontos levelet nem válaszoltál meg. A nagyon fontos, az viszonylag relatív. Kötöttél egy egyezséget társaddal, hogy 11 óra után már nem dolgozol. Hiába jut eszedbe a nagyon fontos levél, már nem kelsz ki az ágyból. Majd holnap, mondod magadnak. Elalszol, de hajnali kettőkor felébreszd és dübörögnek benned a gondolatok. Már nem az operatív kérdések kínoznak, hanem a strukturális problémák. A főnököd miért tett olyan gúnyos megjegyzést rád a hátad mögött, miért nézett össze a legnagyobb ellenségeddel? Gondolatban végig veszed az összes kollégádat, hogy most vajon ki pályázik a helyedre? Kivel kell megküzdened azért, hogy megmaradjon az állásod? A fejed zakatol. Próbálod megnyugtatni magad, de nem megy.

A társad remek ötlettel áll elő. Menjetek el egy vidéki parasztházba a hétvégére! Társad barátjának egy igazi állatfarmja van. Viszont hétvégén nem lesznek ott. Csak annyit kér tőletek, hogy vasárnap reggel etessétek meg az állatokat. Imádod az állatokat. Végre egy kicsit kikapcsolódsz. Igaz, hogy egy kicsit dolgozol is, mert hát hétvégén be kell hoznod a hétköznapi lemaradásodat, mert mint tudjuk, a lovak hétköznap szétszaggatnak, mégis jó egy kicsit más környezetben. Megsimogatod a báránykákat, szeretettel nézed a nemrég született kis malacokat, de legjobban a kacsák ragadnak meg. Imádják a vizet. Imádnak pancsolni. Egy nap alatt összebarátkoznak veled és már várják, hogy mikor adsz nekik valami finomat.

Viszont a feszültséget nem lehet egy nap alatt kiszellőztetni a fejedből. Hajnalban a szokásos időben felébredsz és már megint elkezd azon járni az agyad, hogy hogyan fogsz megoldani egy problémát. Azt elérte társad, hogy éjszaka közepén már nem kelsz fel és nem ülsz a laptopod elé jegyzeteket készíteni egy roppant fontos probléma megoldásáról. De azt nem tudta elérni, hogy az agyadat „pihenő” üzemmódba állítsa. Nem tudsz leállni. Nem tudsz kikapcsolni. Éjszakánként gyötrődsz, hogy milyen feladatokat nem sikerült elvégezned az előző nap.

Az állatfarmon töltött éjszakán is kétszer felébreszd. Sikerült két komoly problémát lezárnod magadban. Hajnali négykor viszont megjelent a következő elvégzendő feladat: meg kell etetned az állatokat! Rutinszerűen elkezded az éjszakai problémamegoldási szertartásodat, elképzeled magadban, hogy milyen sorrendben fogod és hogyan megetetni a jószágokat. Gondolatban elérsz a kacsákhoz és ekkor rádöbbensz, hogy a kacsákat nem lehet álmodban megetetni. Hirtelen elneveted magad. Megnyugszol és reggelig békésen alszol. Reggel pedig kipihenten, vidáman megeteted az kacsákat, akik már nagyon várnak téged.