Ónodi Annamária

2023. 07. 21.

Kedves Olvasóm! Engedd meg, hogy néhány szóval bemutassam neked a vadárvácskát! Nemes testvére a kerti árvácska közkedvelt növény. Szinte egész évben virágzik. Kora tavasszal kiültetheted és az ősszel megvásárolt példányok még télen is virítanánk, ha elég enyhe az idő. A vadárvácska virága is ugyanolyan szép, de méretét tekintve tizede sincs az árvácska virágának. Ezt úgy ellensúlyozza, hogy rengeteg virágot hoz, és a legképtelenebb helyeken is képes virítani.

Nem tudom, hogy mikor jelentek meg a kertünkben ezek az apró kis virágok Talán mindig is ott voltak, az idők kezdete óta. Senki nem permetezte, locsolta őket, nem kapálta meg körülöttük a talajt. Nekik elég egy kis eső, és az a békés türelem, amivel hagyom, hogy elkápráztassanak csodás színű virágaikkal és elszórják a magjaikat. Ugyanerre kérem a kertben a többi lakót is. A paprikát, a paradicsomot, a málnát és mindenki mást.

Elgondolkoztál már azon, hogy mitől függ, hogy egy vadárvácska túléli-e a kert gazdájának tevékenységét? Érezted magad valaha vadárvácskának egy munkahelyen? Szinte ősidőktől fogva ott dolgozol, de azt se tudják, hogy te létezel. Láthatatlan, jelentéktelen csavarként teszed a dolgodat, hogy a nagy fogaskerekek a megfelelő irányba és megfelelő tempóban foroghassanak.

Legfontosabb a kertész hozzáállása. Én szeretem a vadárvácskát. Kifejezetten örülök, ha a kertemben nyílik. Amennyire lehet, megóvom. A kertem részének tekintem. Rosszabb sora lenne ott, ahol nem szeretik és irtják, üldözik. Talán nem is akarják bántani, csak egyszerűen nem törődnek vele, hogy a parlagfűvel, disznóparéjjal együtt őt is kifordítják a földből.

A vadárvácska egy egyszerű növény. Sokan fel sem figyelnek rá, és már azelőtt kikapálják, hogy megmutathatná díszes kis virágait. Ha útban lesz egy nemesebb, vagy egy jobban kedvelt növénynek, kíméletlenül ki fogják húzni. Tehát az első tanács: Ne verj gyökeret olyan helyen, amit egy nálad fontosabb növénynek tartanak fenn!

Gondoltam, hogy végig nézek a kertemen, hogy hol maradtak meg a vadárvácskák! Ott, ahova nem akartam, nem tudtam, vagy nem volt időm nemesebb növényeket ültetni. Tehát a második tanács: Legyél ott, ahol örülnek neked, de nem éri meg az erőfeszítést, hogy mást ültessenek a helyedre!

A szőlőtőkék és a fák alatt is időztek átmenetileg. A vadárvácska olyan jelentéktelen egy fa tövében, annyira kicsik az igényei, hogy felesleges bántani, sőt még díszít is. Igen ám, de itt bejön egy másik fontos befolyásoló tényező. Mi van még a fa alatt? Ha szép rendezett a kert és csak egy-egy vadárvácska nyílik ott mindenki örömére, akkor talán nem fogják bántani. Viszont, ha már méteres a gaz, és a gazda rendet szeretne tenni, akkor nem fog válogatni és ő is a gaz sorsára fog jutni. Tehát a harmadik tanács: Hiába vagy jó helyen, a méretedből adódóan hiába nem veszélyezteted más pozícióját, ha nem kívánatos társaság közé keveredsz, könnyen úgy végezheted, mint ők!

Gondoltam arra is írok tanácsot, hogy jobb vagy biztonságosabb a tömegben, de nem tudok. Az én kertemben ugyanakkora az esélye az életben maradásának. Ha egyedüli, akkor értékesebb, de sokszor előfordult már, hogy nem vettem észre és kihúztam a gazzal együtt. Ha tömegben van, akkor a csoport megmaradásának nagyobb az esélye, de ez nem érvényes az egyénre. „Milyen szép az a vadárvácska sziget! Ezekre itt már nincs is szükség.” – gyakran húztam ki ezzel az indokkal szépen virágzó töveket. Negyedik tanács: Ne ringasd magad abba az illúzióba, hogy ha homogén csoport tagja vagy, az garancia a túlélésedre! Könnyen helyettesíthető leszel. Észre sem fogják venni, ha nem vagy ott, hiszen van helyetted másik.

Más növényeknél fontos szempont, hogy milyen szép, milyen erős. Itt is az lenne, de olyan kis jelentéktelen virág a rózsához, a nárciszhoz, a tulipánhoz képest, hogy a többi szempont sokkal fontosabb, mint az, hogy a saját fajtájának a legkiválóbb tagja. Ötödik tanács: Hiába vagy a legjobb a saját kategóriádban, ha a fajtád eleve hátrányokkal indul a figyelemért való versenyben.

Azon is elgondolkoztam, hogy hol nagyobb az esély a túlélésére, egy rendezett kertben, vagy egy elhanyagolt területen. A rövid és a hosszú táv elválik egymástól. Ha olyan helyen van, ahol senkit sem zavar, ha pozitív értelemben felhívta már magára a figyelmet, ha szeretik őt, akkor hosszú távon is dísze lehet egy rendezett kertnek. Az elhanyagolt területen rövid távon nincs mitől félnie. Nőhet, terjeszkedhet kedve szerint, de nem tudhatja, hogy meddig fog tartani ez a számára ideális állapot. Minél nagyobb lesz a káosz, minél nagyobb lesz a gaz, a kertrendezésnél annál kevésbé fognak rá odafigyelni. Hatodik tanács: A rendetlenség, az oda nem figyelés csak átmeneti túlélési lehetőséget jelent. Addig tart, amíg valaki fel nem kívánja számolni azt. Ha a káosz részese vagy, akkor könnyedén válsz áldozattá függetlenül attól, hogy egy rendezett kert elfogadott lakója is lehetnél!