Japán, a felkelő nap országa, nindzsák, szamurájok, gésák és jakuzák földje. Olyan távoli ez a mesebirodalom, mintha valóban csak legenda lenne a létezése. Néhány művészeti alkotás, illetve szerencsés utazók beszámolói bepillantást engednek ebbe a világba, de a nagy részét még mindig titokzatos homály fedi.

A japán nyelv és szokások annyira eltér attól, amit Európában megszoktunk, hogy akaratlanul is több hibát követhet el az ember, ha japánokkal találkozik, vagy esetleg az a szerencse éri, hogy személyesen szerezhet tapasztalatot az országban. Például a kultúra különbsége miatt vannak olyan hétköznapi tevékenységek, berögződött mozdulatok, kifejezések, amelyek nekünk általánosak lehetnek, de egy japánban megbotránkozást, vagy undort kelthet, jobb esetben esetleg csak egyszerűen nem érti, mit szeretnénk. Azok, akik már a japán kultúrának valamely területén keresztül elkezdtek ismerkedni Japánnak, úgy érezhetik, hogy nyeregben vannak. Azonban elhamarkodott általánosításokkal félreérthetnek helyzeteket, saját magukat hozhatják kínos helyzetbe, vagy csalódással tölti el őket, hogy nem azt kapták, amire számítottak.

Például az, aki a szamuráj kultúrán keresztül tanulmányozza a japán etikettet, nem ugyanazt a Japánt látja, mint az, aki animéken vagy az enka zenén keresztül ismerkedik a kultúrával. A Japán Napló című videocsatorna azzal foglalkozik, hogy a japán kultúrát a magyarokhoz közelebb hozza, és színesebbé, nagyobbá tegye azt a képet, amit Japánból látunk. Ezáltal remélhetőleg kevesebb bakit követünk el japánok előtt, jobban megértjük a gondolkodásmódjukat, miközben jól érezzük magunkat.

Ha szeretnéd jobban megismerni ezt a különös, varázslatokkal teli világot, akkor lapozz bele a naplóba, vagy nézd meg a belőle készült videókat!  Terveim szerint hetente teszek fel új részt.

Viki

I. rész   Mosi-mosi? Nem vagyok szellem 

 II. rész: Mi a kimono?